
Er zijn veel verschillende soorten fysiotherapie. Welke voor u kan werken, hangt af van uw klachten. Bij SAG fysiotherapie De Keyzer kunt u terecht voor onderstaande behandelingen.
Manuele therapie
Wat is manuele therapie?
De therapeut kijkt naar de manier waarop u beweegt en zorgt dat uw gewrichten beter gaan werken. Hierdoor kunt u soepeler bewegen en heeft u minder pijn.
Klik hier voor filmpje over manuele therapie.
Bij welke klachten kan manuele therapie helpen?
- Hoofdpijn
- Nekpijn
- Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- Heupklachten
- Lage-rugklachten (ook als ze uitstralen naar het been)
- Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
- Kaakklachten
- Schouderklachten
- Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
- Tenniselleboog
Revalidatietherapie
- Longrevalidatie: covid, astma en COPD
- Oncologische (kanker) revalidatie
- Orthopedische revalidatie (na een nieuwe knie, heup of fysieke schade na een ongeval)
- Looptraining etalagebenen
Longrevalidatie
Na covid/corona:
Kampt u met longproblemen nadat u corona heeft gehad? Wij bieden speciale trainingsuren om aan uw revalidatie te werken. Daarbij wordt u professioneel begeleid door onze longrevalidatiefysiotherapeut, die beschikt over de laatste kennis op dit gebied.
Om ook thuis aan uw herstel te werken, adviseert de therapeut het volgende:
Blijf in beweging, ook als u klachten heeft!
– Wandel en fiets meerdere keren per dag 10-20 minuten (als dat gaat).
– Beweeg in een rustig tempo: u moet nog gewoon kunnen praten tijdens het bewegen.
– Rust na inspanning goed uit.
– Probeer elke dag iets meer te bewegen.
Doe ieder uur een ademhalingsoefening
Onze fysiotherapeut geeft u ademhalingsoefeningen mee die u thuis kunt doen.
Ademhalingsoefening bij benauwdheid
Onze fysiotherapeut helpt u ook aan oefeningen waarmee u uw benauwdheid kunt verlichten.
Train uw spierkracht
Met de oefeningen die het best bij u passen, opgegeven door uw fysiotherapeut.
Eet gezond
– Eet gevarieerd en zoveel mogelijk verse producten.
– Eet eiwitrijk, (vlees, noten, zuivel en kaas)
Start vandaag nog met een gezondere leefstijl
- Neem de tijd voor uw herstel: langzamer is in dit geval sneller!
- Verdeel activiteiten over de dag en neem tussendoor rust.
- Zorg dat u voldoende slaapt.
- Verlaag elke vorm van stress en angst; breng meer tijd door in de natuur (tuin, park of bos).
- Rookt u? Stop met roken, eventueel met hulp.
- Zorg voor een schone leefomgeving en lucht de kamers in huis regelmatig door.
Meer informatie?
Op www.coronalongplein.nl vindt u meer informatie vinden over (het herstel na) corona. Ook kunt u uw ervaringen delen en in contact komen met lotgenoten.
Bij COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een longziekte waarbij de longen (blijvend) beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor:
- Chronische bronchitis: de bronchiën zijn langdurig ontstoken, waardoor te veel slijm wordt aangemaakt. Hierdoor heeft u minder lucht, wat leidt tot veel hoesten en moeite met ademhalen.
- Longemfyseem: dit is een chronische aandoening waarbij de longblaasjes verloren gaan. Longblaasjes zijn nodig om zuurstof op te nemen. Hoe minder longblaasjes, hoe minder zuurstof het lichaam kan opnemen. Dit zorgt voor kortademigheid en benauwdheid.
Veelvoorkomende klachten bij COPD:
- chronisch hoesten
- kortademigheid
- benauwdheid
- vermoeidheid
- verminderde inspanningsmogelijkheden
De fysiotherapeut bekijkt eerst wat uw fysieke beperkingen zijn. Doelen van de behandeling zijn het verbeteren van uw fysieke vermogen en het verbeteren van de ademhalingsfunctie.
Naast de beperking door de beschadigde longen, kampen COPD-patiënten vaak ook met psychische klachten, zoals angst en het omgaan met de ziekte. Doordat de behandeling langdurig is, is er ruim aandacht voor de nodige veranderingen in leefstijl. Als het nodig blijkt, worden ook andere zorgverleners ingeschakeld.
Oncologische revalidatie
Wat is oncologische revalidatie?
Bent u kankerpatiënt, dan begeleidt onze oncologiefysiotherapeut u graag om zo fit mogelijk te blijven/worden. Deze fysio is daarin gespecialiseerd. Uw oncoloog kan u doorverwijzen.
Door kanker(behandeling) kunnen klachten ontstaan als conditieverlies en vermoeidheid. Naast specifieke trainingen en behandelingen, is er ook aandacht voor de gevolgen van het ziekteproces voor u persoonlijk en binnen uw naaste omgeving. De fysiotherapeutische begeleiding kan tijdens en na de oncologische behandeling plaatsvinden.
Wanneer kan oncologische fysiotherapie helpen?
Wanneer u fysieke problemen krijgt door de ziekte zelf of door de behandeling. Bij sommige van deze problemen kan de oncologiefysiotherapeut helpen. Oncologiefysiotherapeuten worden ingezet in alle fasen van de ziekte.
Soms houdt u na de behandeling van kanker restklachten over. Denk hierbij aan vermoeidheid. Daardoor bent u geneigd om minder te bewegen, terwijl bewegen juist extra belangrijk is. Een actieve leefstijl draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen.
De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat het doel van de behandeling in iedere fase weer anders is.
- In de curatieve fase: als de behandeling gericht is op genezing. Hierbij helpt de oncologiefysiotherapeut bij het terugkrijgen van verloren of verminderde vaardigheden
- In de palliatieve fase werken patiënten samen met de fysiotherapeut aan het behoud van wat ze nog kunnen.
- In de terminale fase begeleidt de oncologiefysiotherapeut de patiënt bij het feit dat hij of zij steeds minder kan.
(bron: fysiotherapeut.com)
Orthopedische revalidatie
Een nieuwe knie, heup, of schade aan uw botten, gewrichten of spieren na een ongeval? Onze fysiotherapeuten helpen u graag weer op weg, zodat u sneller beter kunt bewegen.
Handtherapie
Een handtherapeut is uitstekend op de hoogte van de anatomie van de hand en van de verschillende letsels en aandoeningen. De therapeut werkt nauw samen met huisartsen, handchirurgen en overige medische specialisten, waardoor u de beste kans heeft op een goed herstel (ook na een operatie).

Looptraining etalagebenen
Zogenaamde etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan. Uit meerdere studies is gebleken dat begeleide looptherapie een (kosten)effectieve behandeling is als u last heeft van etalagebenen.
Naar schatting heeft 3% van 55-plussers en 14% van 70-plussers er last van. Roken, te weinig beweging en ongezonde voeding zijn risicofactoren.
Behandeltraject
Uw fysiotherapeut begeleidt u een jaar lang intensief. U begint met 2 tot 3 sessies per week, waarna de frequentie geleidelijk afneemt tot 1x per maand.
Naast het verhogen van de loopafstand en kwaliteit van leven door fysieke training, wordt ook aandacht besteed aan eventuele chronische aandoening(en) en/of andere beperkende factoren. Gezien de belangrijkste risicofactoren (roken, onvoldoende beweging en ongezonde voeding), is uw fysiotherapeut extra bijgeschoold in het begeleiden van leefstijlverandering. De looptherapie richt zich dus niet alleen op uw be(e)n(en), maar ook op uw totale gezondheid.
Kinderfysiotherapie
Wat is kinderfysiotherapie?
De naam zegt het al: fysiotherapie voor kinderen. Heeft uw kind problemen met bewegen? Dan staat onze kinderfysiotherapeut klaar.
De kinderfysiotherapeut heeft, na de basisopleiding fysiotherapie, een opleiding kinderfysiotherapie afgerond. De therapeut doet eerst onderzoek en werkt daarna altijd volgens een behandelplan. Als het nodig is, overlegt de kinderfysiotherapeut met andere (medische) specialisten, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut.
Bij welke klachten kan kinderfysiotherapie helpen?
Hoe kan ik mijn kind aanmelden voor kinderfysiotherapie?
De therapeut zal een uitgebreide intake doen en onderzoeken om motorische proble(e)m(en) in kaart te brengen. Uiteraard luistert de therapeut graag naar uw ervaringen als ouders, maar ook bijvoorbeeld naar de leerkracht of huisarts. Na het onderzoek worden de uitkomsten met u besproken. Daarna wordt een behandelplan opgesteld.
Bekkenfysiotherapie
Wat is bekkenfysiotherapie?
Heeft u klachten in uw bekken, lage rug, buik en/of bekkenbodem? Dan kan een bekkenfysiotherapeut u helpen.
Bij welke klachten kan bekkenfysiotherapie helpen?
De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.
Als bekkenbodemspieren niet goed functioneren, heeft u klachten zoals pijn in de onderbuik, de bekkenbodem, het stuitje of het schaambeen. Ook kunt u last hebben van lage rug- en bekkenpijn en/of incontinentie.
Wat doet de bekkenfysiotherapeut?
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Deze meet de activiteit van de bekkenbodemspieren, zodat u kunt zien wat u (niet) doet. Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.
Als het nodig is, geeft de bekkenfysiotherapeut advies over houding, de belasting op het bekken, toiletgedrag, eet- en drinkgewoonten of ondersteunende hulpmiddelen, zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut.
Fysiotherapie op haptonomische basis
Wat is fysiotherapie op haptonomische basis?
Bij fysiotherapie op haptonomische basis is er meer aandacht voor wat u zelf met uw lichaam kunt. U wordt zich door de therapie meer bewust van spanningen, emoties of blokkades die bij kunnen dragen aan uw lichamelijke klachten. Zo leert u beter met uw klachten om te gaan. Ook krijgt u meer inzicht in het ontstaan van de klachten en hoe u ze kunt voorkomen.
Fysiotherapie op haptonomische basis richt zich vooral op het hier en nu. Dat is het grote verschil met haptotherapie, waarbij ook wordt gekeken naar het verwerken van gevoelens uit het verleden.
Bij welke klachten kan fysiotherapie op haptonomische basis helpen?
Signalen waarbij deze vorm van fysiotherapie past:
- lichamelijke of psychische overbelasting
- stress
- hyperventilatie
- spierverkrampingen
- hoofdpijn
- chronische pijn
- lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
- wisselende klachten die het gevolg kunnen zijn van te veel spanning
Medische fitness
Wat is medische fitness?
Medische fitness is geschikt voor iedereen die op een verantwoorde manier aan zijn of haar gezondheid en/of conditie wil werken. Bij klachten waardoor u moeilijk kunt sporten, maar ook als u klachten wilt voorkomen. Of wanneer u wilt sporten, maar niet goed weet hoe u moet beginnen. Soms kan het na een periode fysiotherapie verstandig zijn om, begeleid door een fysiotherapeut, door te trainen.
De lessen zijn voor elk niveau toegankelijk.
De training
Bij fysio De Keyzer trainen we in kleine groepen, op vaste tijden (vraag naar de actuele tijden). Het eerste half uur traint u zelfstandig, het tweede half uur doet u als groep, begeleid door de therapeut, grondoefeningen. De training vindt plaats in de trainingsruimte van het gezondheidscentrum. Deze is voorzien van alle nodige apparatuur en voorzieningen.
Medische fitness wordt meestal niet vergoed. De kosten zijn echter relatief laag: € 52,50 per maand voor 2x per week 1 uur.
Scar management
Wat is scar management?
Scar management heet officieel myofasciale (fysio)therapie bij littekenbehandeling. Littekenweefsel kan houdings- en bewegingsklachten veroorzaken, maar ook het herstel stagneren.
Littekentherapie is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van myofasciale release technieken met fasciale stretching (de fysiotherapeut helpt u pijnvrij stretchen, waardoor er meer ruimte ontstaat om makkelijker en vrijer te bewegen) en tapen leidt tot resultaten.
Bij welke klachten kan scar management helpen?
- bewegingsbeperkende littekens (bv na operatie schouder, knie of pols)
- na keizersnee (pijnlijk, stijf litteken, soms lage rugklachten)
- houdingsproblemen
- stress (ook perfect voor spanning in de nek en hoofdpijn)
- mobiliteit
- sportherstel
- sportprestaties
- stijfheid & pijn
- slaapproblemen
Dry needling
Wat is dry needling?
Dry needling is een efficiënte behandelmethode die een fysiotherapeut kan toepassen bij pijn in zowel de spier, als het omhulsel van de spier. Gevolg: pijn en stijfheid van triggerpoints in spieren. Er wordt gebruik gemaakt van een droge (acupunctuur) naald, maar dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur.
De fysiotherapeut zal eerst met een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. De spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken, worden onderzocht. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een plek in een spier, die als je er op drukt, niet alleen op die drukplek pijn doet, maar ook op andere plekken. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.
Bij welke klachten kan dry needling helpen?
- pijn/stijfheid, lokaal in een spier; pijn ‘op afstand’
- bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
- koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid
Mobilizing awareness
Wat is mobilizing awareness?
Mobilizing awareness is bewust bewegen.
Door stress, omstandigheden, drukte en trauma’s (schade door bv botbreuk of spierscheuring) ‘vergeet’ uw lichaam soms hoe het was om normaal te bewegen. Hierdoor werken sommige spieren te hard en andere doen helemaal niks meer. U functioneert niet zoals u eerder hebt kunnen functioneren. Klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, burn-out en hyperventilatie kunnen door deze disbalans ontstaan.
Mobilizing awareness leert u om weer gezond (en oorspronkelijk) te bewegen, waardoor uw lichaam terug in balans komt. Daardoor heeft u minder pijn, spanning en ongemak.
Mobilizing awareness is een makkelijke en toegankelijke therapie. De meeste oefeningen doet u op de grond, pijnvrij en met de juiste ademhaling. Uitgangspunt van de therapie is dat het lichaam veel zelf kan oplossen, maar soms wel een duwtje in de juiste richting nodig heeft.
(bron: sensgezondheidszorg.nl)
Bij welke klachten kan mobilizing awareness helpen?
- bewegingsklachten na trauma
- spanningsklachten
- chronische pijn